Alternative content


Cleanul de Comana

Cleanul de Comana Petroleuciscus borysthenicus celensis

Este o alta specie endemica. Nu a fost consemnat decat pe paraul Gurbanul, in apropiere de Comana.

Inca nu s-a stabilit daca acest clean este o specie separata de cleanul de balta sau doar o subspecie.

Atfel, dl Petre Banarescu sustinea ca este o subspecie a cleanului de balta iar domnii Nicolae Craciun si Adrian Ionascu considera ca in urma evolutiei separate de a cleanului de balta este posibil sa se fi format chiar o noua specie.

"Concluzia de baza este ca avem de-a face cu o populatie locala de clean, care datorita izolarii geografice fata de stocul din Delta Dunarii, a dobandit noi caractere morfologice si comportamentale."
Nicolae Craciun - Biologia reproducerii la cleanul de balta (Leuciscus borysthenicus ssp. celesticus) de la Comana


Studiile asupra acestui peste sunt in desfasurare si speram ca in cel mai scurt timp sa avem mai multe date.

Acest peste se afla pe lista din anexa nr 1 a ordinului nr. 642 din 15 iulie 2005 privind instituirea unor masuri de protectie pentru unele specii de pesti cu valoare economica si/sau ecologica.

Ar mai trebui amintit ca Balta Comana este un areal natural deosebit. Aici traiesc o multime de specii de pesti, pasari, plante care nu se mai gasesc in alte zone, pentru o balta aflata la numai 30 km de Bucuresti putem considera ca este o minune.
"Între 1990–2002, biologii au gasit o serie de specii rare de pesti. Dintre acestea, trei specii sunt decretate foarte rare la nivel european: 1.Tiganusul (Umbra krammeri), o veritabila fosila vie din lumea pestilor de apa dulce, în prezent nemaifiind decât patru specii din genul Umbra, familia Umbridae: una în Europa, doua în America de Nord si una în Asia; 2. Palamida de balta (Pugnitius platygaster) - care în România e întâlnita înca într-o populatie numeroasa în baltile pârâului Valea Gurbanului - Comana, în rest ea fiind disparuta, neîntâlnindu-se decât foarte rar, în lacurile costiere ale Marii Negre si sporadic în lacurile din Delta Dunarii; 3. Tiparul (Misgurus fossilis), care pentru multi pare o specie banala, dar care la nivel european este amenintata cu disparitia. Pentru naturalistii mai putin sensibili la fenomenologia disparitiei speciilor în tara noastra, bineînteles ca, din cauza poluarii, suprapescuitului si braconajului piscicol, tiparul e o specie comuna. Chiar în acesti ani, în majoritatea baltilor mici de câmpie si lacurilor de ses tiparul a disparut."
www.unibuc.ro

*** In foto: Cleanul de Comana, reprodusi la Universiatea Bucuresti.


Lostrita

2|40
Lostrita
Unul din cei mai nobili pesti din tara noastra, din nefericire pe cale de disparitie. Lostrita - (Hucho hucho) Clasa: Actinopterygii; Ordinul: Salmoniformes; Familia: Salmonidae. Denumire in engleza: Huchen, Danube Salmon. Denumiri populare: Lostrita, Puica. Raspandir ...
citeste ->  

Mreana

3|40
Mreana
Pesti pe care ii prindem accidental atunci cand pescuim la crap pe rauri salbatice, mrenele sunt pesti puternici care dau satisfactii pescarului sportiv in drill. Mreana Barbus Barbus Clasa: Actinopterygii; Ordinul: Cypriniformes; Familia: Cyprinidae. Denumire in engleza: Barb ...
citeste ->  

Arhiva Articole