Alternative content


Avatul

Avatul (Aspius Aspius)
Denumire in engleza: Asp
Denumiri populare: Avat, Arvat, Lup.

Clasa: Actinopterygii
Ordinul: Cypriniformes
Familia: Cyprinidae.
Varsta maxima cunoscuta: 11 ani.

Dimensiuni: In general este intalnit cu dimensiuni cuprinse intre 30-50 cm si 0,5-1,5 kg dar poate ajunge pana la 10 kg (exista marturii despre avati si peste aceasta dimensiune).

Areal: Traieste in bazinul Dunarii, pe aproape toti afluentii acesteia. Practic poate fi intalnit in toata Europa cu exceptia Marii Britanii, Frantei si Danemarcei.
Pana de curand s-a crezut ca este raspandit si in bazinul Marii Caspice dar s-a ajuns la concluzia ca forma Caspica este o subspecie, Aspius Aspius Iblioides.
La noi in tara poate fi intalnit cu precadere in Dunare si Delta Dunarii dar si in toate raurile mari (Olt, Timis, Somes, Cris, Bega, Mures etc).

Descriere: Este un peste cu forma alungita, specifica rapitorilor si pestilor ce inoata cu viteze mari, spatele este verzui inchis negru, flancurile argintii iar burta alba. Aripioarele sunt tivite cu portocaliu si negru.
Desi face parte din familia Cyprinidaelor este un rapitor vorace. Inoata in grup in stratul de suprafata al apei si ataca bancurile de maruntis lovindu-le cu coada. Atacul este foarte spectaculos si pot fi vazuti pestisorii speriati cum sar din apa si imediat urmeaza puternica lovitura de coada.

Din punct de vedere pescaresc avatul este un peste deosbit de combativ, atacul sau fiind fara asemanare intre pestii ce pot fi pescuiti la noi.
Carnea este foarte buna dar oasele multe si mici l-au salvat de la vanarea sa pentru hrana.
+ galerie pozeLostrita

2|40
Lostrita
Unul din cei mai nobili pesti din tara noastra, din nefericire pe cale de disparitie. Lostrita - (Hucho hucho) Clasa: Actinopterygii; Ordinul: Salmoniformes; Familia: Salmonidae. Denumire in engleza: Huchen, Danube Salmon. Denumiri populare: Lostrita, Puica. Raspandir ...
citeste ->  

Mreana

3|40
Mreana
Pesti pe care ii prindem accidental atunci cand pescuim la crap pe rauri salbatice, mrenele sunt pesti puternici care dau satisfactii pescarului sportiv in drill. Mreana Barbus Barbus Clasa: Actinopterygii; Ordinul: Cypriniformes; Familia: Cyprinidae. Denumire in engleza: Barb ...
citeste ->  

Arhiva Articole